Sighetu Marmației

Sighetul Marmației este atestat documentar în anul 1326, fiind ridicat la rang de oraș, în anul 1352. Până în 1919 Sighetul a fost reședința comitatului Maramureș, precum și în perioada interbelică. Este al doilea centru urban ca mărime și ca importanță al județului după orașul-reședință Baia Mare. Site-ul oficial al orașului menționează că originea numelui orașului este cuvântul traco-dacic zeget, însemnând cetate. Pe Dealul Solovan, la poalele căruia se află oraşul, există ruinele unei fortăreţe dacice. Denumirea de azi a orașului (compusă), a fost consemnată ca atare în 1742 – Szigethi in Marmatia).

Memorialul victimelor comunismului

Fundația Academia Civică a preluat ruina fostei închisori din Sighet, în 1994, în vederea transformării ei în Memorial. Lucrările de reabilitare ale clădirii au durat până în anul 2000.

Fiecare celulă a fost transformată într-o cameră de muzeu. Au fost amplasate obiecte, fotografii, documente, creându-se ambianța și documentația unei săli de muzeu.

Str. Corneliu Coposu nr. 4
L: închis, M-D: 09.30-16.30

Harta
Monumentul Cortegiul sacrificaților

Un grup statuar realizat de sculptorul Aurel Vlad, optsprezece siluete umane mergând spre un zid care le închide orizontul – aşa cum comunismul zăgăduise viaţa a milioane de oameni, conduse de mâna unui personaj fără cap, gardianul. Statuile redau într-un limbaj sobru şi fără drept de replică nu numai izolarea umană și suferința, ci şi solidaritatea, în ambianţa celor mai inumane condiţii determinate de ura sistemului şi dispreţul faţă de elita politică sau intelectuală, și multora care au ajuns întemniţaţi în penitenciarele României comuniste. Varianta iniţială din lemn a fost dezvelită în 1997 într-o celulă din interiorul muzeului. În 1998 varianta în bronz a celor 18 siluete umane a fost amplasată în curtea interioară a fostei închisori. A devenit în timp imaginea simbol a Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Memorialul victimelor comunismului

Harta
Cimitirul Săracilor

Cimitirul Săracilor a servit pe parcursul secolului XX ca loc de înmormântare al săracilor și al persoanelor fără adăpost, pe cheltuiala primăriei. După 1940 aici au fost îngropați cei executați de trupele hortyste. Între 1950 și 1954, în perioada comunistă, în acest loc au fost îngropați fie individual, fie în gropi comune, deținuții politici ai închisorii de exterminare Sighet. Printre aceștia se numară Iuliu Maniu, Daniel Ciugureanu, Constantin I. C. Brătianu, Gheorghe Brătianu și mulți alții. Azi acest loc este inclus în Memorialul Victimelor Comunismului, ca ansamblu arhitectural dedicat memoriei deţinuţilor politici morţi sau executaţi în închisorile, lagărele şi deportările comuniste, precum şi memoriei partizanilor ucişi în luptele cu Securitatea. Amenajarea sa a început după 1997, când Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a fost declarat, în 1995, „ansamblu de interes naţional”. Harta țării este alcătuită din conifere.

Memorialul victimelor comunismului

Harta
Muzeul satului maramureșean

Adresa: Str. Muzeului nr. 1 – Orar: L-D: 10-18

A fost inaugurat la 30 mai 1981, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Muzeelor. O contribuție majoră la înființarea sa a avut-o profesorul şi istoricul Mihai Dăncuș (1942-2020), fost director al Muzeului Maramureşean. Muzeul satului cuprinde peste 30 de gospodării conservate, unele mobilate complet cu piesele originale, grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric. Pe lângă gospodăriile românești au mai fost reconstruite o locuință ucraineană, una maghiară și două case evreiești (în interiorul uneia fiind amenajată o sinagogă sătească).

Foto © Instagram: Ziabucuria

Harta
Muzeul arhitecturii populare maramureșene

Din cadrul Muzeului satului maramureșean
L-D: 10-18

Harta
Biserica de lemn, sec. XVI

Originară din Oncești, biserica de lemn construită în secolul XVI a fost adusă în anul 1974 la Muzeul satului maramureșean din Sighetu Marmației, la ora actuală fiind atracția principală a muzeului în aer liber. Biserica este așezată pe un promontoriu care domină întregul sat recreat în cadrul muzeului și către care converg toate drumurile ce îl străbat. Această biserică de lemn este cea mai veche construcție din muzeu, unele bârne au fost datate dendrocronologic între anii 1572 și 1614. Din pictura parietală s-au mai păstrat doar câteva fragmente. Ușile împărătești reprezintă, în partea superioară, Bunavestire, iar în cele patru compartimente inferioare apar evangheliștii Matei, Marcu, Luca și Ioan.

Muzeul satului maramureșean
L-D: 10-18

Harta
Muzeul Etnografic al Maramureșului

Str. Bogdan Vodă nr. 1
L: închis, M-D: 09-16

Website
Muzeul de Științele Naturii

Piaţa Libertăţii, nr. 15
L-V: 09-15

Website
Muzeul de Istorie și Arheologie

Piaţa Libertăţii, nr. 15
L-V: 09-15

Website
Palatul Astra

A fost construit în timp record ăntre anii 1912 şi1913, la inițiativa Asociațiunii pentru Cultura Poporului Român din Maramureș. Numit ASTRA, palatul făcea cinste Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român. În anul 1938, Consiliul de Miniștri, condus de primul ministru Armand Călinescu și ministrul Culturii Octavian Goga, a decis sa doneze „pe veci” imobilul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului. Palatul a fost folosit doar doi ani de Episcopie, până în anul 1940. A fost reinaugurat la 10 iulie 2022 sub denumirea Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”.

Clădire istorică

Harta
Palatul Reduta

Actualul cinematograf Mara, Palatul Reduta a fost construit în 1889, stilul adoptat fiind unul eclectic clasicizant. În secolul al XIX-lea, a fost sediul Cercului Militar Reduta și al Cazinoului Militar, iar din anul 1971 găzduiește și Muzeul Etnografic al Maramureșului.

Clădire istorică

Harta
Palatul Comitatens

La sfârșitul secolului al XVII-lea, prin reorganizarea Comitatului Maramureș, s-a pus problema construirii unei clădiri cu destinația de a servi adunarea generală a reprezentanților comitatului. Așadar, prefectura comitatului Maramureș a fost ridicată, într-o primă fază, în anii 1690-1691. Conține elemente arhitecturale ale stilului baroc și eclectic. În sala festivă, se țineau adunările reprezentanților comitatului, iar celelalte încăperi erau destinate birourilor administrative. De-a lungul timpului, clădirea a fost vizitată de mai multe personalități printre care Împăratul Iosif al II-lea, Împăratul Wilhem al II-lea, Împăratul Franz Joseph al Austriei în anul 1852, cu ocazia unei vizite făcute în Maramureș, iar dintre regi: Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea, Regele Mihai. Clădirea a suferit mai multe transformări, în 1948, după desființarea județului Maramureș (interbelic) și mutarea reședinței județene la Baia Mare, edificiul a fost transformat în liceu industrial. În perioada comunistă, ca să steargă istoria acestui loc, autoritățile au transformat-o, nu în muzeu sau reședință admnistrativă, ci în cârciumă și restaurantele cu autoservire. Ulterior, în urma unui proiect de restaurare (socotit azi ca fiind neinspirat), s-a modificat atât structura acesteia, cât și destinația, devenind complex comercial.

Clădire istorică

Harta
Biserica reformată, sec. XIV-XV

Cea mai veche clădire de pe teritoriul oraşului, care de-a lungul secolelor a suferit mai multe modificări chiar în structură şi stil. Între secolele XIV-XV au fost realizate în stil gotic sanctuarul și turnul clopotniță. În acea perioadă biserica era înconjurată de o incintă fortificată. A fost deteriorată de cutremurul din 1844. După restaurare a fost afectată din nou de incendiul din 1859. Credincioșii au hotărât construirea unei biserici noi și au păstrat doar partea de jos a turnului clopotniță. Biserica actuală a fost finalizată în anul 1892. Turnul bisericii, cea mai veche construcție din Sighet, mai păstrează și astăzi 15 m din vechea structură. În fața bisericii reformate sunt două obeliscuri ridicate în anul 1887.

Str. Ioan Mihaly de Apșa

Harta
Biserica romano catolică, 1806

Piața Libertății

Harta
Biserica ortodoxă ucraineană, 1808

Str. Bogdan Vodă

Harta
Biserica ortodoxă română, 1890

Str. Dragoș Vodă

Harta
Biblioteca Municipală ``Laurenţiu Ulici``

Una dintre cele mai vechi instituții de cultură care a funcționat neîntrerupt în Sighetu Marmației este biblioteca care continuă activitatea începută în cadru societății ,,Dragoșiana” (1867) și care azi deține un fond de documente de bibliotecă valoros care depășește peste 100 000 de exemplare. Alături de aceasta orașul deține și o serie de biblioteci școlare și librării care acoperă nevoile de carte ale comunității.

Str. Bogdan Vodă nr 118
L-V: 08-16

Harta
Școala de Muzică și Arte Plastice

Str. Mihai Eminescu 6
Sighetu Marmației

Harta
Casa Memorială „Ioan Mihalyi de Apşa”

Amplasată în centrul istoric al municipiului Sighetu Marmației, Casa Memorială „Ioan Mihalyi de Apşa” a fost achiziționată de către familia Mihalyi în 1880 și extinsă în 1882 în forma actuală. Cu o suprafață de 250 mp aceasta păstrează, într-o ambianță de epocă, mare parte din universul de viață materială și spirituală în care a trăit juristul și istoricul dr. acad. Ioan Mihalyi de Apșa.
Ioan Mihalyi de Apșa s-a născut la 25 ianuarie 1844 în familia lui Găvrilă Mihalyi (1808-1875), deputat în Parlamentul de la Budapesta, comisar revoluţionar la 1848-1849 şi, în ultimii ani ai vieţii, judecător la Curtea regală, și al Iulianei Man (1815-1881), sora lui Iosif Man de Șieu, cel care va ocupa funcția de comite suprem al Maramureșului în perioada 1860-1876, luptător înverşunat pentru drepturile românilor din Maramureş și din țară.

Str. Dr. Mihalyi de Apșa nr. 19

Harta
Casa memorială Elie Wiesel

Casa memorială în care s-a născut Elie Wiesel și a trăit până la 15 ani, când a fost deportat împreună cu familia la Auschwitz, este situată pe strada Dragoş Vodă, colţ cu strada Tudor Vladimirescu, totodată deservind și drept Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș, într-o zonă care a făcut parte dintr-unul dintre cartierele evreiești ale Sighetului. Elie Wiesel, câştigător premiul Nobel: Dacă vorbim despre istoria evreilor din Sighet nu se poate să nu se aducă aminte de celebrul scriitor Elie Wiesel, câştigător al Premiului Nobel. Wiesel a fost deportat la Auschwitz, dar a scăpat, ca prin miracol, cu viaţă.

Str. Tudor Vladimirescu nr. 1
Harta
Cimitirul Evreiesc

Cimitirul Evreiesc este unul dintre cele 52 de cimitire evreieşti existente în Maramureşul Istoric. În acest cimitir există pietre funerare de circa 500 de ani vechime.
Monumentul Săpunului este un monument aflat în interiorul cimitirului evreiesc, scris în ebraica modernă acum. Conține o criptă în care este săpun luat de către evreii supravieţuitori de la Auschwitz.
Elie Wiesel, câştigător premiul Nobel: Dacă vorbim despre istoria evreilor din Sighet nu se poate să nu se aducă aminte de celebrul scriitor Elie Wiesel, câştigător al Premiului Nobel. Wiesel a fost deportat la Auschwitz, dar a scăpat, ca prin miracol, cu viaţă.

Str. Corneliu Coposu nr. 4
Harta
Monumentul Ostașului Român

Piața 1 Decembrie 1918

Harta
Cimitirul soldaților Armatei Roșii

Strada Rodnei 3

Harta
Monumentul Săpunului

Cimitirul Evreiesc este unul dintre cele 52 de cimitire evreieşti existente în Maramureşul Istoric. În acest cimitir există pietre funerare de circa 500 de ani vechime.
Monumentul Săpunului este un monument aflat în interiorul cimitirului evreiesc, scris în ebraica modernă acum. Conține o criptă în care este săpun luat de către evreii supravieţuitori de la Auschwitz.
Elie Wiesel, câştigător premiul Nobel: Dacă vorbim despre istoria evreilor din Sighet nu se poate să nu se aducă aminte de celebrul scriitor Elie Wiesel, câştigător al Premiului Nobel. Wiesel a fost deportat la Auschwitz, dar a scăpat, ca prin miracol, cu viaţă.

Str. Corneliu Coposu nr. 4
Harta
Marea Sinagogă

Sinagoga hasidică din Sighetu Marmației este un lăcaș de cult evreiesc din Sighetu Marmației, deținut de dinastia hasidică ultraortodoxă Satmar, sub marele rabin Aaron Teitelbaum. Lucrările de zidire a acesteia au început la 21 mai 2017, când au fost inaugurate de mai mulți rabini din hasidismul Satmar, în frunte cu admorul Aaron Teitelbaum. Clădirea se află lângă monumentul Holocaustului (al Săpunului) din oraș, care a fost ridicat pe locul unde a funcționat în trecut Sinagoga Mare, distrusă în 1944.

Harta

Cuiul (locul unde se agață harta țării)

”Bine ați venit în Sighetu Marmației. Deoarece se spune că aici se agață harta în cui, ei bine, acesta este cuiul cu pricina”

În Sighetu Marmației a fost montat chiar în centrul orașului un monument inedit sau ”un mobilier urban”, după precizarea primarului, menit să amuze turiştii: un cui înalt de aproape doi metri care marchează locul simbolic „unde se agață harta în cui”. Este amplasat pe Strada Corneliu Coposu, lângă Primăria Sighetu Marmației sau Muzeul Etnografic al Maramureșului iar în apropiere se află Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

Str. Corneliu Coposu nr. 1

Harta
Podul Istoric de peste Tisa

Sighetul Marmației (România)
Solotvino (Ucraina)

Harta
Peștera din Dealul Solovan

Peștera din Dealul Solovan este o arie protejată de 1,2 ha în extremitatea sudică a orașului Sighetu Marmației, încadrată de cursul Izei și cei doi afluenți ai acesteia, râul Șugău și Valea Spinului. Aria naturală reprezintă relieful constituit din conglomerate, argilee, gresii și marne, cu pante domoale a Dealului Solovan, pe a cărui partea superioară se află o peșteră săpată în gresii oligocene de apele provenite din precipitații, mai exact o galerie de 30 metri.

Str. Valea Cufundoasă

Harta
Lacul Tepliţa

Aflat lângă Sighetul Marmaţiei, Lacul Tepliţa este un lac artificial format prin excavaţiune, cu o suprafaţă de 4,4 ha, în vecinătatea râului Tisa. Pe vremuri, lacul de agrement a fost dotat cu bărci, restaurant pe o insulă, filigorii şi poduri care legau uscatul de insule. Din nefericire, a fost lăsat să decadă în paragină… ar fi un motiv! Apele lacului nu îngheaţă niciodată, “Tepliţe”, în limba slavă înseamnând apă termală. Dar, ar mai fi o cauză, cum că apele lacului ar fi uşor iradiate, de aceea ar înregistra temperaturi ridicate inclusiv pe timpul iernii. Ceea ce nu ar fi o surpriză oarecare, având în vedere că în amonte pe râul Tisa s-ar fi descoperit şi exploatat zăcăminte de uraniu!

Str. Tepliței 74


Harta
Râul Iza

Râul Iza izvorăște din Munții Rodnei (vezi: Izvorul Albastru al Izei) şi se varsă în Râul Tisa, lângă Sighetul Marmației.
Râul Iza izvorăște de sub vârful Bătrâna din Munții Rodnei la altitudinea de 1380 m, străbate de-a lungul depresiunea Maramureșului pe o lungime de 83 kilometri și se revarsă în râul Tisa la vest de Sighetu Marmației.
Afluenții săi mai importanți sunt: Mara unită cu Cosăul, Baicu, Botiza, Slătioara (pe dreapta) și Ronișoara (pe stânga).
Principalele localități traversate: Săcel, Săliștea de Sus, Dragomirești, Bogdan Vodă, Rozavlea, Strâmtura, Bârsana, Nănești, Oncești, Vadu Izei, Sighetu Marmației.

Harta

Împrejurimi Sighetu Marmației

Tezaurul de la Sarasău

A fost descoperit în anul 1847 pe o tarla ce aparținea de curia familiei Man, câteva mii de obiecte din aur, (aproximativ 4.500, ce cântăreau în total peste 9,5 kg). Pe teritoriul localităţii amintite au fost identificate de-a lungul timpului mai multe aşezări, datând din epoca bronzului. O parte mică din colecție a fost achiziționat în 1848 de Muzeului Naţional Maghiar din Budapesta. Marea parte a tezaurului se află la Muzeului Naţional de Istorie a României, aşa-numita „Colecţia Ioan Mihalyi de Apşa” – primul cercetător sistematic al preistoriei Maramureşului, autorul Diplomelor Maramureșene. Acesta ajunse în posesia unei părți din tezaur prin moșteniri succesive. Pe baza surselor documentare existente cunoaștem că unul dintre descoperitorii tezaurului a fost László Man (vicecomite), care a lăsat moștenire o parte dintre podoabe fiicei sale, Iulia Man, căsătorită cu Gavrilă Mihályi, care la rândul său le-a transmis fiului său, Ioan Mihályi de Apșa. – Sursa

În imagine: Casa Familiei Man de Șieu, în prezent Căminul Cultural din Sarasău. Despre Iosif Man de Șieu, comitele suprem al Maramureșului la 1860 citiți în acest articol.

Harta
Muzeul colecție Pipaș, Tisa

Nicolae și Maria Pipaș a început să colecționeze obiecte încă din copilărie. Astăzi, casa muzeu a familiei Pipaș adăpostește o colecție vastă și impresionantă de obiecte vechi, cu o valoare deosebită: monede din diferite perioade, timbre, ceramică, icoane pe lemn și sticlă, fotografii, ilustrate, candelabre, obiecte de cult, dantelă, broderii, picturi, sculpturi, mobilă veche, ustensile de uz casnic, covoare vopsite în culori naturale. Cele mai mute obiecte au fost achiziționate din comunele maramureșene. Str. Bisericii, Sat Tisa.

Harta
Peștera Mohelca, Crăciunești

Evenimente la Sighetu Marmației