Eveniment

Joi, 19 ianuarie 2023, la Muzeul Mitropoliei Clujului, a avut loc lansarea volumului „Divinitate și mitologie în lumea covoarelor vegetale”, scrisă de prof. dr. Maria Pop și de farm. dr. Oana Pop.

Festivul eveniment s-a desfăşurat în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum şi a distinşilor invitaţi care au vorbit despre această prestigioasă lucrare: Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, conf. univ. dr. Delia Suiogan, UTCN – Centrul Universitar Nord Baia Mare, Dna Camelia Burghele, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău s.a.

Cartea este rodul unei munci de peste 30 de ani a Mariei şi Oanei Pop – mamă şi fiică, care cuprinde studii de cercetare în domeniul plantelor tinctoriale şi al vopsitului vegetal, despre bogăția de culori unice obținute din pigmenţi. Aceste cunoştinţe au fost surprinse şi incluse în colecţia de covoare și carpete vopsite vegetal, care au fost expuse cu ocazia acestui eveniment.

Felicitări, autoarelor, doamnelor Maria Pop şi Oana Pop pentru realizarea acestui volum de referinţă certă pentru arealul ştiinţific dar şi al păstrării şi continuităţii tradiţiei populare a vopsitului vegetal, tradiţie ce reprezintă un adevărat tezaur viu al identităţii şi spiritualităţii noastre româneşti.

de Man Adrian,
webmaster, Portal Maramureș și Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare

Video

Lansare de carte 

Joi, 19 ianuarie, de la ora 19.00, la Muzeul Mitropoliei Clujului va avea loc lansarea volumului „Divinitate și mitologie în lumea covoarelor vegetale” (Ed. Cromatica, Baia Mare, 2021), lucrare aparținând D-nei. Biol. Dr. Maria Pop și D-nei. Farm. Dr. Oana Pop.

Evenimentul îi va avea ca invitați speciali pe Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pe Dr. Tudor Sălăgean – Manager al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, pe Conf. Univ. Dr. Delia Suiogan – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, și pe CȘ I Camelia Burghele – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Seara va fi completată de momentele muzicale susținute de Prof. Drd. Măriuca Verdeș, artistă cunoscută pentru frumosul repertoriu din Țara Maramureșului.

Am bucuria să vă invit la o excepțională lansare de carte, o carte noua a mea și a mamei mele, Maria Pop, o lucrare deosebită care este rodul unei munci de peste 30 de ani a mamei mele și în continuare a mea.

Este o lucrare de suflet a mamei mele, în primul rând, și ulterior a mea, o colecție de „povești” despre plantele tinctoriale și tradițiile românești, despre pigmenți vegetali și plante care vopsesc fibrele naturale, despre o bogăție de culori unice obținute din plante, despre geometrie spirituală și motive tradiționale ale românilor, despre covoarele și carpetele vegetale care înfrumusețau pe vremuri casele românilor și despre poezie, creație, știința și cercetare în domeniul plantelor.

Această carte este un corolar festiv și o ilustrare concreta a muncii noastre de cercetare în domeniul plantelor tinctoriale, muncă pe care noi am descris-o și într-o carte anterioara, publicată în 2007, „Valoarea medicinală a plantelor tinctoriale și vopsitul ecologic” în care am pus în evidență valoarea atât medicinală, cât și tinctorială a unor plante românești, în care am prezentat metode de vopsire tradițională pe care ulterior le-am explicat științific prin cercetarea pigmenților vegetali care, de cele mai multe ori, sunt și medicinali și a plantelor aferente” – anunță pe rețelele de socializare Oana Pop.

Sursa: DirectMM | Muzeul Mitropoliei Clujului – Facebook