Travel blog
Recent au avut loc o succesiune de evenimente care toate vin și contribuie esențial la promovarea turistică a Maramureșului. „Drumul patrimoniului muzeal maramureșean”, care cuprinde 34 de muzee și case memoriale din județ, publice și private, a luat un premiu special la Atena, la cea de-a XIV-a ediție a conferinței „Revitalizarea Turismului European prin Cultură, Patrimoniu și Creativitate”; includerea Muzeului Maramureșean, cu două dintre obiectivele sale: Muzeul Satului Maramureșean ,,Mihai Dăncuș”, cotat cu două stele, şi Casa Memorială „Elie Wiesel”, cotată cu o stea în prestigiosul ghid aniversar Michelin – „România 500. Peisaje, destinații, experiențe” – din acest an.
Aceste evenimente, însumate, m-au determinat să realizez o incursiune cu tentă de fotoreportaj la câteva dintre obiectivele enumerate mai sus, în special casele memoriale aflate în patrimoniul Muzeului Maramureșean. Altfel spus, două zile de imersiune în identitatea culturală, etnografică, artistică și istorică la nord de Țara Maramureșului – Giulești, Sighet, Sarasău, Săpânța. În ciuda timpului relativ scurt, pe lângă casele memoriale am mai vizitat Muzeul de Istorie și Arheologie, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, precum și Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației, despre care am consemnat într-un alt fotoreportaj – aici.
La Sighetu Marmației am avut onoranta plăcere să-l am drept ghid pe Alin Spiridon Pralea, muzeograf la Muzeul Maramureșean, la trei dintre obiectivele vizate, și anume: Casa memorială „Dr. Ioan Mihalyi de Apșa”, Casa Memorială „Elie Wiesel” și Muzeul de Istorie și Arheologie, fapt pentru care am avut parte de o experiență în aflarea unor informații și povești absolut inedită și satisfăcătoare. Trebuie să mai punctez: Alin Pralea a semnat articolul dedicat lui Elie Wiesel în monumentala lucrare editată de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare: 100 de personalităţi maramureşene care au făcut istorie, 100 de ani de la Marea Unire, apărută în 2018. Nu e de mirare, domnul Pralea are o activitate muzeografică și științifică de 14 ani în cadrul Casei Memoriale „Elie Wiesel” și este semnatarul a numeroase studii și articole în Acta Musei Maramorosiensis, revistă editată de Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației.
Elie Wiesel
Elie Wiesel s-a născut pe data de 30 septembrie 1928, în orașul Sighetu Marmației, la vremea aceea aparținând Regatului României, într-o familie de evrei din România, și a fost supraviețuitor al Holocaustului. A fost scriitor, eseist și ziarist american, precum și un activist marcant în domeniul drepturilor omului. În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.
În iulie 2002, Elie Wiesel a realizat o scurtă vizită în România, ca invitat al lui Ion Iliescu, președintele României, pentru a inaugura, la Sighet, Casa memorială „Elie Wiesel”, casa în care s-a născut și care a fost restaurată de către Guvernul României. Cu această ocazie, Wiesel a fost decorat cu cea mai înaltă distincție românească, Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofițer. Casa din Sighetu Marmaţiei în care s-a născut Elie Wiesel a fost, începând din luna februarie a anului 1987 şi pe parcursul anilor următori, obiectul demersurilor pentru a deveni o „casă-muzeu”, în care se propunea prezentarea personalităţii lui, precum şi viaţa socială şi culturală a evreilor din Maramureş.
Casa Memorială „Elie Wiesel”. Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș
Casa în care s-a născut Elie Wiesel și a trăit până la 15 ani, când a fost deportat împreună cu familia la Auschwitz, este situată pe strada Dragoş Vodă, colţ cu strada Tudor Vladimirescu, totodată deservind și drept Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș, într-o zonă care a făcut parte dintr-unul dintre cartierele evreiești ale Sighetului.
Abia către sfârşitul anului 2000, prin intervenţia Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei şi a Fundaţiei Culturale Române, s-a obţinut o Hotărâre de Guvern prin care s-au alocat primele sume necesare consolidării casei, iar în anul următor, cu susţinerea Preşedinţiei României şi a Ministerului Culturii şi Cultelor, s-au obţinut fonduri substanţiale prin care s-a finalizat restaurarea clădirii şi s-a hotărât transformarea ei în muzeu.
Prin tematica abordată la amenajarea acesteia s-a urmărit evidenţierea personalităţii lui Elie Wiesel, a vieții plină de pierderi tragice și de experiențe cumplite, a activității sale, precum şi onorarea memoriei comunităţii evreieşti din Sighet şi din Maramureş.
În interior găsim încăperi cu mobilier de epocă ce au aparținut diverselor familii evreiești din Maramureș, obiecte de cult și de uz casnic, documente, fotografii relevante, reconstituiri fotografice și documentare ale Holocaustului în Maramureș și în Nordul Transilvaniei, completate periodic de expoziții temporare legate de viața comunitară, culturală și socială a evreilor maramureșeni.
Niște cifre aflate pe o diagramă din interiorul casei memoriale, cifre reci, spun o realitate crudă cu privire la adevărata dimensiune a dispariției populației evreiești din Maramureș. În topul listei se află orașul Sighet: în 1910, populația de evrei era de 7.981 suflete; în anul 1930, era de 10.154, iar în anul 1948 era de doar 1.515 evrei supraviețuitori.
Ioan Mihalyi de Apșa
S-a născut la 25 ianuarie 1844 în familia lui Găvrilă Mihalyi (1808-1875), deputat în Parlamentul de la Budapesta, comisar revoluţionar la 1848-1849 şi, în ultimii ani ai vieţii, judecător la Curtea regală, și al Iulianei Man (1815-1881), sora lui Iosif Man de Șieu, cel care va ocupa funcția de comite suprem al Maramureșului în perioada 1860-1876, luptător înverşunat pentru drepturile românilor din Maramureş și din țară.
Doctor în drept, Ioan Mihalyi de Apșa este recunoscut mai ales pentru lucrarea sa de referință Diplome maramureșene din secolul al XIV-lea și al XV-lea editată la Sighetu Marmației în anul 1900, lucrare fundamentală în istoriografia Maramureşului voievodal, distinsă în anul 1902 cu Premiul „Năsturel-Herescu” de către Academia Română.
A fost fondator al „Asociaţiei pentru Cultura Poporului Român” din Maramureş şi al departamentului Sighet al Asociaţiei ASTRA. A susţinut şi îndrumat Preparandia (primul institut pedagogic românesc, 1862); a fost un mecena pentru artişti, fiind susţinătorul, inclusiv material, al lui Simon Hollósy, întemeietorul Şcolii de pictură băimărene. A devenit membru corespondent al Academiei Regale Române, din 1901. S-a stins din viață la 14 octombrie 1914, la Gherla, înainte să-și vadă visul măreț împlinit: Unirea Transilvaniei cu România Mare, la 1 decembrie 1918. Cu toate acestea, însă, unii dintre membrii familiei Mihalyi au avut o contribuţie memorabilă în evenimentele care au consfinţit unirea Maramureşului cu România – mai multe detalii aflați la capitolul dedicat Luciei Mihalyi de Apşa în ampla lucrare a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare: 100 de personalităţi maramureşene care au făcut istorie. 100 de ani de la Marea Unire. (Vizualizează în format pdf)
Casa Memorială „Ioan Mihalyi de Apşa”
Amplasată în centrul istoric al municipiului Sighetu Marmației, a fost achiziționată de către familia Mihalyi în 1880 și extinsă în 1882 în forma actuală. Cu o suprafață de 250 mp aceasta păstrează, într-o ambianță de epocă, mare parte din universul de viață materială și spirituală în care a trăit juristul și istoricul dr. acad. Ioan Mihalyi de Apșa.
La parter este amenajată o Galerie de Artă a Muzeului Maramureşului, constituită din colecţii ale unor importanţi pictori ai „Şcolii Băimărene”, precum Traian Bilțiu-Dăncuş, Gheorghe Chivu, Vasile Kazar, sculptorul Ioan Bledea, printre care remarcăm şi lucrarea sigheteanului Hollósy Simon, fondatorului Şcolii Băimărene de Pictură, intitulată Cetatea Hustului.
Camera de lucru a academicianului este păstrată în totalitate, cu biblioteca, tablourile de epocă, cărţile, documentele în original, biroul de lucru şi blazonul familiei nobiliare. Casa lui a adăpostit ședințele Asociațiunii pentru Cultura Poporului Român din Maramureș, al cărei mentor și sprijinitor Ioan Mihalyi a fost. Casa memorială „Dr. Ioan Mihalyi de Apșa” este muzeu din anul 1984, în prezent fiind în administrarea Muzeului Maramureșului.
Iosif Man de Șieu
La Casa memorială „Ioan Mihalyi de Apşa” am avut ocazia să văd acest tablou realizat în mărime naturală al lui Iosif Man, (bunicul lui Ioan Mihalyi de Apșa, de pe linia maternă), îmbrăcat în portul de vicecomite de la acea vreme. În cartea Oameni din Maramureș, Pamfil Bilțiu îl portretizează pe Iosif Man de Șieu drept unul dintre cei mai neînfricați luptători pentru drepturile românilor din Maramureș de la 1800, în contextul trecutului istoric, sub guvernarea Imperiului habsburgic și, mai apoi, austro-ungar. Această remarcabilă personalitate a Maramureșului voievodal s-a născut la 31 ianuarie 1817 în Sarasău, într-o familie cu descendență seculară, de pe linia Ioan Voievod de Maramureș, fiul lui Iuga. Tatăl său, Vasile Man, a fost prim-pretor (1817-1845) și apoi vicecomite, căsătorit cu Iuliana, descendentă din familia Iura de Oncești.
Alexandru Filipașcu scrie în Istoria Maramureșului: „În 1876 se înregistrează pierderile ireparabile ale marilor bărbaţi şi prieteni Gavrilă Mihalyi, Ion Iurca şi Iosif Man, cei trei stâlpi ai neamului, despre care scria Gh. Bariţiu că, «cu toate demnităţile avute, au ştiut să fie români buni şi apărători valoroşi ai intereselor neamului din sânul căruia au ieşit». Cu ocazia comemorării lor de către adunarea generală a Asociaţiunii, s-a arătat că aceştia «au fost oameni care au ridicat din pulbere stima şi respectul popoarelor străine faţă de românii din Maramureş, în a căror istorie politică au deschis o epocă nouă. Întocmai ca antecesorii lor Balcu, Drag şi Ion Valahul, aceştia au înfiinţat un institut, care să fie azilul limbii noastre, lumina minţii şi fântâna culturii noastre»”.
Muzeul de Istorie și Arheologie
Secţia Istorie și Arheologie a Muzeului Maramureşului este situată în Piaţa Libertăţii nr. 15, într-o clădire datată din 1730 şi trecută pe lista monumentelor istorice.
Aici sunt expuse zeci de unelte din paleoliticul superior, mezolitic şi neolitic descoperite în zonă, colecţii de epoca bronzului (peste 140 exponate de bronz), mărturii arheologice şi scrise despre oraşul Sighet şi istoria Maramureşului. O atracţie deosebită o prezintă armele albe şi de foc şi mai ales două săbii şi un junghier oriental, arme capturate de maramureşeni în bătălia de la Borşa din 5 septembrie 1717, când tătarii au fost învinşi. Muzeul mai prezintă viaţa economică şi social-culturală a Sighetului din Evul Mediu până în anul 1918: documente privind înfiinţarea şi activitatea Asociaţiunii pentru cultura poporului român din Maramureş (1861), personalităţi marcante ale Sighetului: Ioan Mihalyi de Apşa, Szilágyi István, Hollósy Simon, Iosif Man, Tit Bud și alții. Un spaţiu amplu este dedicat documentelor Marii Uniri din anul 1918, contribuţia maramureşenilor la măreţul act istoric. Alte panouri prezintă aspecte din viaţa social-culturală şi învăţământul sighetean din perioada interbelică, vitrine cu cărţi tipărite în şi despre Maramureş, primul ziar românesc din Sighet (Sfatul, 7 decembrie 1818). Ororile fascismului şi ale războiului, 1939-1945, sunt prezentate în documente şi fotografii ale deportării evreilor maramureşeni, reinstaurarea administraţiei române în Maramureş, primii ani postbelici, imagini ale zilelor fierbinţi ale Revoluţiei din decembrie 1989 care au avut loc la Sighet.
Ilie Lazăr
S-a născut la 12 decembrie 1895 la Giuleşti, Maramureş, dintr-o familie de vază, descendentă din mica nobilime maramureşeană. Încorporat în armata austro-ungară, este grav rănit pe timpul ofensivei Brusilov din 1916. După vindecare este retrimis pe front, anul 1918 găsindu-l în Troscianetz, Galiţia, ofiţer comandant al unei companii formate în întregime din români bănăţeni. Pune la cale dezertarea întregii companii într-o noapte când dă alarma şi se strecoară cu toţii pe o garnitură de tren formată din locomotivă şi trei vagoane. Mecanicul şi cei doi lucrători ucraineni, mituiţi în prealabil, îi duc până la graniţa Bucovinei, la Noua Suliţă. De acolo au făcut pe jos drumul până la Cernăuţiul aflat în fierbere, unde se proclamase Unirea cu România, dar bandele de ucraineni jefuiau la periferii, fiindcă armata română încă nu intrase în Bucovina, iar liderii românilor se ascundeau de teama represaliilor. În piaţa centrală din Cernăuţi, Ilie Lazăr este abordat de profesorul Sextil Puşcariu, care, văzând soldaţi înarmaţi în uniformă austriacă vorbind româneşte, le cere protecţia pentru întreg consiliul românilor bucovineni în frunte cu Iancu Flondor.
Ilie Lazăr organizează protejarea acestora pe timpul nopţii. A doua zi, bandele ucrainene s-au retras de teama armatei române, a cărei sosire a fost anunţată de fluturaşi lansaţi din avioane. Ilie Lazăr şi Iancu Flondor preiau sub administraţie românească clădirile oficiale din oraş, primul steag românesc după 174 de ani fiind înfipt pe turnul Primăriei din Cernăuţi de către Ilie Lazăr împreună cu un tânăr pe nume Nicoară.
Ilie Lazăr pleacă în Maramureş, este delegat la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, de acolo pleacă la Bucureşti, unde obţine, prin intermediul lui Alexandru Vaida Voevod, o audienţă la primul-ministru Brătianu şi la generalul Prezan. Le explică acestora necesitatea ocupării de către armata română a întregului Maramureş şi dincolo de Tisa. Este trimis cu misiune oficială pe lângă Divizia 7 Infanterie ce va primi ordinul de ocupare a Maramureşului. În această postură va călăuzi batalioanele din Regimentul 14 Infanterie spre Sighet. Pe timpul bătăliei de la Cămara va obţine informaţii preţioase şi va călăuzi detaşamentul Luca, care va manevra prin dreapta obţinând victoria.
În perioada interbelică va intra în politică alături de Iuliu Maniu, fiind deputat de Maramureş în mai multe legislaturi. În anii 1944-1945 va reinstaura administraţia românească în Transilvania eliberată de trupele sovieto-române. Va fi condamnat de regimul comunist şi va executa 16 ani de închisoare. Moare la Cluj, la 6 noiembrie 1976, în vârstă de 81 de ani (Revista Tactica și Strategia nr. 2, an 2014 – p. 25).
Casa Memorială „Dr. Ilie Lazăr”, Giulești
Monument de arhitectură tradiţională, aflat în comuna Giulești, a aparţinut iniţial protopopului greco-catolic Vasile Mihalyi şi a fost edificată în anul 1826, aşa cum atestă inscripţia în limba latină. Pe spatele meştergrindei se află, săpată în lemn, o altă inscripţie: „urmaş Lazăr”, cele două familii fiind înrudite. În această casă, la 28 noiembrie 1918, dr. Ilie Lazăr a convocat delegaţii maramureşeni pentru a pleca la Alba Iulia, unde la 1 Decembrie 1918 se va semna pentru vecie Unirea Maramureşului cu Ţara-Mamă. Din păcate, nu am avut posibilitatea să vizitez interiorul, casa aflându-se în proces de restaurare. Mai multe detalii citiți pe site-ul Muzeului Maramureșului.
Cu mulțumiri pentru sprijinul acordat la Muzeul Maramureșului d-nei director Mirela Barz și muzeografilor Mihail Gerald Manole, Alin Spiridon Pralea.
(28-29 octombrie 2021)
Referințe:
- 100 de personalităţi maramureşene care au făcut istorie, 100 de ani de la Marea Unire, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, 2018 – (vezi pdf);
- Oameni din Maramureș, Pamfil Bilțiu, Editura Maria Montessori, Baia Mare, 2003;
- Istoria Maramureșului, Alexandru Filipașcu, Editura Gutinul, Baia Mare, 1997;
- Enciclopedia familiilor nobile Maramureșene de origine română, ed. II, Alexandru Filipașcu, Editura Eikon, București, 2015;
- Muzeul Maramureșului – www.muzeulmaramuresului.ro
de Adrian MAN
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare,
Webmaster www.portal-maramures.ro